Bownova terapija

Kaj je Bownova terapija?

Izraz Bownova terapija opisuje dokaj nežno in edinstveno manualno tehniko, ki se jo izvaja z zaporedjem t.i. “Bownovih potez”, ki predstavljajo osnovo terapije. Z izvajanjem potez na specifičnih lokacijah na mišicah, fasciji, sklepih, tetivah in posredno na živčnih ovojnicah se sproži proces samouravnavanja in samozdravljenja, s tem pa se prične proces spreminjanja trenutnih in starih vzorcev, kar v telesu znova vzpostavlja ravnovesje. Pri izvajanju terapije upoštevamo Bownov princip, da je terapevt le prevodnik v procesu zdravljenja in ne zdravilec. Ta princip je prvič zapisal že Hipokrat, ko je dejal: »Telo se ozdravi samo, zdravnik je le asistent narave.«

Bownova terapija postaja vse bolj priznana, saj se je izkazalo, da je učinkovita v veliko primerih, kjer druge terapije niso uspešne, in se lahko zelo dobro dopolnjuje z drugimi načini medicinskega zdravljenja.

Bownova terapija
Bownova terapija

Kako deluje Bownova terapija?

Bownova terapija temelji na teoriji, da je telo somatično-energetska samouravnalna enota, ki z minimalnimi zunanjimi dražljaji sama uravnava svoje porušeno ravnovesje. Raziskave kažejo, da Bownova terapija vpliva na avtonomno živčevje in ga uravnava.

Avtonomno živčevje deluje neodvisno od naše volje in je občutljivo na stresna stanja ter premočne dražljaje. Bownova poteza s pritiskom na mišico ali kito v medceličnini in v vezivnem tkivu spremeni iz želatinastega v bolj prožno stanje. 

Posledično pride do boljše hidracije tkiv, boljšega limfatičnega pretoka in zmanjšanega pritiska na perifernem živčevju. Bowen je opazil, da je to tkivo, imenujemo ga tudi fascija, eno najpomembnejših anatomskih struktur v telesu.

Fascijo sestavljajo čvrsti pasovi vezivnega tkiva, ki prekrivajo vsako strukturo v telesu. Vsak organ v telesu in vse mišice so obdani z njo.

Funkcije fascije:
  • povezuje, podpira in obdaja vsa ostala tkiva,

  • omogoča prilagajanje in gibanje med različnimi deli telesa,

  • deluje kot avtocesta za električne/energetske tokove,

  • je medij, v katerega pritekajo celična hranila in se iz njega izločajo toksini,

  • v medceličnini prihaja do številnih biokemičnih reakcij in izmenjav, obenem pa obdaja tudi živčne končiče, mezgovnice in bezgavke. Vibracije in neznatni električni impulzi, ki jih sprožajo nežni Bownovi potegi, se prek medceličnine v telesu hitro širijo, seveda pod pogojem, da je telo zadostno hidrirano.

Učinek, dosežen na ta način, je navadno dolgotrajen.

Raziskave o Bownovi terapiji

Raziskave, izvedene v ZDA, so pokazale, da se ob raztegu fascije sproži majhen električni naboj, ki nastane v kolagenskih vlaknih fascije. Veliko terapevtov je med terapijo ob izvedeni Bownovi potezi opazilo odgovor preko rok, podoben električnemu impulzu. Impulzi so znanstveno dokazani in snemani. Med raziskovanjem so ugotovili, da ti impulzi pomembno vplivajo na zdravljenje v telesu. Če gre impulz preko zlomljene kosti, se dokazano pospeši celjenje kosti, prav tako so bile opažene spremembe v krvni sestavi na celičnem nivoju.