Raztrganina AHILOVE TETIVE

Primer, ki ga moram nujno deliti z vami!

Gospod 73 let, si je konec decembra 2019 ob povsem “nedolžnem” koraku na potovanju natrgal Ahilovo tetivo.

 Januarja 2020 je opravil magnetno resonanco, ki je potrdila diagnozo. Z zdravnikom specialistom sta dorekla termin za operacijo v mesecu marcu. Zaradi Covid-19 ukrepov je bila njegova operacija začasno odpovedana. Prav tako v tem času ni imel nobene druge možnosti za rehabilitacijo oz. terapije. Gospod se je pri nas oglasil v začetku maja 2020, ko smo po karanteni zopet odprli svoja vrata. Pet mesecev po poškodbi stanje ni bilo videti najboljše.

 V gležnju je imel omejeno gibljivost  z zadebelitvijo oz. oteklino, mečna mišica je bila otrdela in neelastična, v kolenih se je pojavila nestabilnost, bilo pa je porušeno tudi strukturno ravnovesje – kar je bilo povsem pričakovano. Napetosti v vratnem predelu in hrbtu mi ni potrebno posebej omenjati.

V mesecu maju sem izvedla dve MSTR (MCLoughlin Scar Tissue Release) terapiji. Ob tretjem obisku, pa me je gospod presenetil z izvidi magnetne resonance, ki jih je opravil teden dni pred srečanjem (poglej sliko). V roki držim izvid takoj po poškodi, ter izvid po dveh MSTR terapijah.

Spremembe so več kot očitne in jasno vidne tudi na slikah MR!

 PRED terapijo je bila ruptura (raztrganina) vidna 5 cm nad narastiščem, diastaza (razmak) pa 1-2 cm. PO dveh terapijah pa je defekt viden 4 cm nad narastiščem oz. v dolžini 3 cm, diastaza pa se je zožila na 0,5 cm!

Kar odlično potrjuje dejstvo, da že takoj po obravnavi pride do strukturnih sprememb v tkivu, ko se t.i. “neorganizirano prepletena” kolagenska vlakna sprostijo, se ponovno pričneta vzpostavljati krvni ter limfni pretok. Obenem se poveča tudi gibljivost in elastičnost tkiva.

Že po dveh terapijah je imel boljši občutek v tetivi, noga je bila bolj gibljiva, manj otečena, zmanjšana je bila tudi bolečina. Zdravnik je načrtovano operacijo preložil, saj ni bilo več potrebe po večjem posegu, dogovorila sta se za kontrolo po potrebi. Midva pa sva MSTR obravnavo ponovila še trikrat, kar je zmanjšalo brazgotino na minimum. Po pogovoru z zdravnikom specialistom meseca julija, sta opustila vsakršno potrebo po operativnem posegu. Z gospodom sva opravila tudi serijo specialnih obravnav Bownove terapije za strukturno ravnovesje in simetrijo telesa, po katerih se je počutil bistveno bolje. Gibljivost se je povečala v gležnjih, kolenih in vratu, mišice spodnjih okončin so se zmehčale, povrnila se je tudi stabilnost telesa in same hoje.

* z dokazi podprti rezultati *  MSTR obravnava je izvedljiva tudi posredno preko kože do globje ležečih in “ne vidnih” brazgotin po raztrganinah mišic itd. …